logo.png

Hi you!

Welcome to my website.

Here I share my thoughts and document my adventures in life, style etc.

I try to follow my heart and listen to my intuition. Hope you do the same.

Remember to smile.

And love.

Just some average people - Onko tavallinen tavallinen?

Moi sinä,

Rakastan tarinoita. Mielestäni jokaisen ihmisen takana on mielenkiintoinen, monivaiheinen ja -ulotteinen tarina. Tarina, jonka palasia kuullessamme opimme ymmärtämään hieman enemmän. Emmekä silti tiedä mitään.

Vähän aikaa sitten ystäväni kanssa tavatessani tutustuin uuteen ihmiseen ja sain nähdä ja kuulla pienen palan hänen tarinaansa. Ystäväni ystävä oli ollut Etelä-Suomessa vierailulla ja halusi viedä vaimolleen tuliaisen. Kyselin hieman, millaista tuliaista hän oli ajatellut ja ajattelin, että naisena voisin auttaa häntä. Niinpä kyselin mieheltä hänen vaimostaan toiveenani tietää hänen tyylistään ja olemuksestaan enemmän. Kysymykseeni ”Millainen hän on?” sain yllätyksekseni vastauksen: ”Hän on aivan tavallinen.”

Tavallinen. Tavallinen? Hämmennyin. En oikein tiennyt, mitä sanoisin. Niinpä kyselin vähän lisää. Hän vastaili samaan tapaan kertoen, että hänen vaimossaan ei ole mitään ihmeellistä. Tai siis että hän on oikein sopiva, mutta ei mitään liikaa. Tavallinen ihminen, sellainen, no, normaali. Saatoin vaikuttaa normaalia hidasälyisemmältä kysellessäni hänen tavallisuudestaan noin seitsemän kertaa. Mutta en voinut jättää asiaa siihen. Halusin ymmärtää. Tietää, millaisena hän tavallisuutta pitää. Enkä edelleenkään tiedä, mitä hän tavallisella tarkoitti.

Tämän tapahtuman jälkeen olen törmännyt kuvailuun sanalla "tavallinen" hyvin usein. ”Ystäväni… No hän on niin kuin sellainen kuin minäkin, ihan tavallinen.” ”Ai hänkö? No, miten minä häntä kuvailisin… No, sellainen tavallinen, tiiäthän?”

Ja minä olen hämmentynyt joka kerta, sillä sanana ”tavallinen” on mielestäni alkuun aina jotenkin laimean vähättelevä. Aivan kuin tuossa henkilössä, jota kuvataan tavalliseksi, ei olisi mitään erikoista, ei mitään mainitsemisen arvoista, ihmeellistä tai omalaatuista. Emmekö me kaikki lopulta ole yksilöinä erilaisia, mielenkiintoisen outoja ja erityisiäkin?

Olen pohtinut tavallisuutta monelta eri näkökannalta, myös osana suomalaisuutta. Vaikka en oikein tiedä vieläkään, mitä tavallisuus tarkoittaa, olen huomannut, että sillä on tilanteesta ja ihmisestä riippuen monta merkitystä. Yhteistä näille kuvailuille on kuitenkin se, että tavallisuus on hyvä ja tavoiteltava asia. Tavallinen on tavallinen, eikä silti yhtään samanlainen kuin muut tavalliset.

Mitä tavallisuus sinulle tarkoittaa ja voiko se tarkoittaa montaa eri asiaa? Onko ”tavallinen” hyvä ja tavoiteltava asia, jopa osa suomalaista identiteettiämme? Sana, joka kuvaa meitä kaikkia ja saa meidät tuntemaan yhteenkuuluvuutta? Kietooko se meidät yhteen saaden meidät tuntemaan, että kuulumme porukkaan, emmekä ole outoja tai ulkopuolisia? Ja olemmeko me kaikki lopulta tavallisia ja silti niin erilaisia, kaikki omalla tavallamme rakastettavia?

XX

By Ulrika

Oman elämän benji-hyppy

Wanna have a moment with me?